Dania z warzywami - Kalafior zapiekany z serem, parówkami i pieczarkami
Przepis na kalafior zapiekany z serem parówkami i pieczarkami:
- kalafior
- 5 pieczarek
- 5- 6 parówek
- 25- 30 dag sera żółtego
- pół szklanki śmietany
- 2 żółtka
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
- keczup
Sposób wykonania kalafiora zapiekanego z serem, parówkami i pieczarkami:
- kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru
- kalafior po ugotowaniu podzielić na różyczki
- posmarować dno naczynia żaroodpornego olejem i wyłożyć kalafior
- pieczarki obrać, pokroić w plastry i usmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki
- ser żółty zetrzeć na tartce o grubych oczkach
- ser wymieszać ze śmietaną i podgrzać aż do uzyskania gęstego sosu
- do lekko wystudzonego sosu dodać żółtka
- parówki obrać i pokroić w talarki
- na kalafior położyć pokrojone parówki
- wyłożyć pieczarki z natką
- całość polać sosem serowym
- posmarować keczupem
- posypać delikatnie pieprzem
- zapiekać 20 min w piekarniku o temperaturze 175 stopni