Dania z warzywami - Kalafior zapiekany z serem, parówkami i pieczarkami

Przepis na kalafior zapiekany z serem parówkami i pieczarkami:
  • kalafior
  • 5 pieczarek
  • 5- 6 parówek
  • 25- 30 dag sera żółtego
  • pół szklanki śmietany
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • keczup
Sposób wykonania kalafiora zapiekanego z serem, parówkami i pieczarkami:
  • kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru
  • kalafior po ugotowaniu podzielić na różyczki
  • posmarować dno naczynia żaroodpornego olejem i wyłożyć kalafior
  • pieczarki obrać, pokroić w plastry i usmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki
  • ser żółty zetrzeć na tartce o grubych oczkach
  • ser wymieszać ze śmietaną i podgrzać aż do uzyskania gęstego sosu
  • do lekko wystudzonego sosu dodać żółtka
  • parówki obrać i pokroić w talarki
  • na kalafior położyć pokrojone parówki
  • wyłożyć pieczarki z natką
  • całość polać sosem serowym
  • posmarować keczupem
  • posypać delikatnie pieprzem
  • zapiekać 20 min w piekarniku o temperaturze 175 stopni