Dania z warzywami - Smaczna gotowana biała kapusta z jabłkiem, pomidorem i natką pietruszki

Przepis na gotowaną białą kapustę z jabłkami, pomidorem i natką pietruszki:
  • 500 g kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 - 3 jabłka
  • natka pietruszki
  • 2/ 3 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz
Sposób wykonania gotowanej kapusty białej z jabłkiem, pomidorem i natką pietruszki:
  • marchew obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach
  • kapustę poszatkować
  • kapustę, marchew włożyć do garnka i dusić pod przykryciem w osolonej wodzie
  • jabłka obrać, pokroić w kosteczkę
  • pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę
  • posiekać natkę pietruszki
  • jabłka, pomidory dołożyć do gotującej się kapusty
  • gdy pomidor się rozgotuje wlać ostrożnie śmietanę wymieszaną z mąką
  • zagotować i doprawić do smaku