Dania z warzywami - Smaczna gotowana biała kapusta z jabłkiem, pomidorem i natką pietruszki
Przepis na gotowaną białą kapustę z jabłkami, pomidorem i natką pietruszki:
- 500 g kapusty białej
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 2 - 3 jabłka
- natka pietruszki
- 2/ 3 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
- przyprawy: sól, cukier, pieprz
Sposób wykonania gotowanej kapusty białej z jabłkiem, pomidorem i natką pietruszki:
- marchew obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach
- kapustę poszatkować
- kapustę, marchew włożyć do garnka i dusić pod przykryciem w osolonej wodzie
- jabłka obrać, pokroić w kosteczkę
- pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę
- posiekać natkę pietruszki
- jabłka, pomidory dołożyć do gotującej się kapusty
- gdy pomidor się rozgotuje wlać ostrożnie śmietanę wymieszaną z mąką
- zagotować i doprawić do smaku