Dania z warzywami - Prawie jak we włoszech - bakłażan duszony z pomidorami, natką pietruszki
Przepis na bakłażan duszony z pomidorem, natką pietruszki:
- 2- 3 małe bakłażany
- pół szklanki oliwy
- natka pietruszki
- 3 łyżki mąki
- 2 pomidory
- 2 cebule
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek
Sposób wykonania bakłażanu duszonego z pomidorem, natką pietruszki:
- bakłażan obrać i pokroić w talarki
- plastry bakłażana posypać solą - zostawić na 30 minut
- odcisnąć powstały sok
- bakłażan posypać pieprzem, mąką
- usmażyć
- cebulę pokroić w kostkę
- pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę
- cebulę wraz z pomidorem dusić do miękkości
- gdy cebula zmięknie a pomidory się rozlasują przetrzeć przez sitko
- polać bakłażan powstałym sosem
- posypać posiekaną natką pietruszki
- dusić jeszcze chwilę