Dania z warzywami - Prawie jak we włoszech - bakłażan duszony z pomidorami, natką pietruszki

Przepis na bakłażan duszony z pomidorem, natką pietruszki:
  • 2- 3 małe bakłażany
  • pół szklanki oliwy
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki mąki
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek
Sposób wykonania bakłażanu duszonego z pomidorem, natką pietruszki:
  • bakłażan obrać i pokroić w talarki
  • plastry bakłażana posypać solą - zostawić na 30 minut
  • odcisnąć powstały sok
  • bakłażan posypać pieprzem, mąką
  • usmażyć
  • cebulę pokroić w kostkę
  • pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę
  • cebulę wraz z pomidorem dusić do miękkości
  • gdy cebula zmięknie a pomidory się rozlasują przetrzeć przez sitko
  • polać bakłażan powstałym sosem
  • posypać posiekaną natką pietruszki
  • dusić jeszcze chwilę