Dania z warzywami - Bakłażan nadziewany pieczarkami
Przepis na bakłażan nadziewany pieczarkami:
- 5- 8 bakłażanów
- natka pietruszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki śmietany
- 25- 30 dag pieczarek
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania bakłażanów nadziewanych pieczarkami:
- bakłażanu umyć, ściąć czubki od szypułki
- obrane bakłażany przeciąć na pół i wydrążyć środki
- miąższ drobno pokroić
- tak przygotowany bakłażan skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami
- cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę
- pieczarki obrać i pokroić
- cebulę i pieczarki usmażyć
- usmażoną cebulę i pieczarki dusić wraz z miąższem z bakłażana
- warzywa wystudzić wymieszać z bułką tartą, żółtkiem i posiekaną natką
- całość doprawić do smaku
- połówki bakłażana napełnić farszem i włożyć do naczynia
- całość zalać wymieszanym koncentratem pomidorowym z olejem
- zapiekać podczas procesu skrapiać śmietaną