Dania z warzywami - Bakłażan nadziewany pieczarkami

Przepis na bakłażan nadziewany pieczarkami:
  • 5- 8 bakłażanów
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki śmietany
  • 25- 30 dag pieczarek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania bakłażanów nadziewanych pieczarkami:
  • bakłażanu umyć, ściąć czubki od szypułki
  • obrane bakłażany przeciąć na pół i wydrążyć środki
  • miąższ drobno pokroić
  • tak przygotowany bakłażan skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami
  • cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę
  • pieczarki obrać i pokroić
  • cebulę i pieczarki usmażyć
  • usmażoną cebulę i pieczarki dusić wraz z miąższem z bakłażana
  • warzywa wystudzić wymieszać z bułką tartą, żółtkiem i posiekaną natką
  • całość doprawić do smaku
  • połówki bakłażana napełnić farszem i włożyć do naczynia
  • całość zalać wymieszanym koncentratem pomidorowym z olejem
  • zapiekać podczas procesu skrapiać śmietaną