Dania z warzywami - Przepis na kotlety ziemniaczane z grzybami
Przepis na kotlety ziemniaczane z grzybami:
- kg ziemniaków
- 2 cebule
- łyżka masła do cebuli
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- 50 g suszonych grzybów
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- natka pietruszki
- koperek
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania kotletów ziemniaczanych z grzybami:
- ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę
- grzyby namoczyć i ugotować
- po ugotowaniu grzyby pokroić w paseczki
- cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle
- cebulę połączyć z ziemniakami, mąką, grzybami, jajkami, posiekaną pietruszką i koperkiem
- składniki wymieszać i doprawić do smaku
- z wyrobionej masy formować kotleciki
- kotleciki obtoczyć w bułce tartej
- smażymy kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron