Dania z warzywami - Przepis na kotlety ziemniaczane z grzybami

Przepis na kotlety ziemniaczane z grzybami:
  • kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • łyżka masła do cebuli
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 50 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania kotletów ziemniaczanych z grzybami:
  • ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę
  • grzyby namoczyć i ugotować
  • po ugotowaniu grzyby pokroić w paseczki
  • cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle
  • cebulę połączyć z ziemniakami, mąką, grzybami, jajkami, posiekaną pietruszką i koperkiem
  • składniki wymieszać i doprawić do smaku
  • z wyrobionej masy formować kotleciki
  • kotleciki obtoczyć w bułce tartej
  • smażymy kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron