Dania z warzywami - Smaczne pyzy ziemniaczane

Przepis na smaczne pyzy:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 150 g słoniny
  • 2 cebule
  • przyprawy: sól
Sposób wykonania pyz:
  • ziemniaki obrać i umyć
  • 1/ 3 Ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę
  • resztę ziemniaków zetrzeć na tartce o małych oczkach
  • ziemniaki odcisnąć od soku
  • sok pozostawić na około 15 min aby na dnie naczynia osiadła się mąka ziemniaczana
  • starte ziemniaki, przepećkowane połączyć z sosem z ziemniaków i zebraną mąką
  • posolić składniki
  • zwilżyć ręce i formować kulki
  • pyzy najlepiej jest mokrą łyżką wkładać do garnka z wrzącą wodą
  • gotować pyzy około 10- 15 minut aż wypłyną na wierzch
  • stopić słoninę
  • cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle
PYZY PODAWAĆ Z STOPIONYM MASŁEM I SŁONINĄ