Dania z warzywami - Smaczne pyzy ziemniaczane
Przepis na smaczne pyzy:
- 1,5 kg ziemniaków
- 150 g słoniny
- 2 cebule
- przyprawy: sól
Sposób wykonania pyz:
- ziemniaki obrać i umyć
- 1/ 3 Ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę
- resztę ziemniaków zetrzeć na tartce o małych oczkach
- ziemniaki odcisnąć od soku
- sok pozostawić na około 15 min aby na dnie naczynia osiadła się mąka ziemniaczana
- starte ziemniaki, przepećkowane połączyć z sosem z ziemniaków i zebraną mąką
- posolić składniki
- zwilżyć ręce i formować kulki
- pyzy najlepiej jest mokrą łyżką wkładać do garnka z wrzącą wodą
- gotować pyzy około 10- 15 minut aż wypłyną na wierzch
- stopić słoninę
- cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle
PYZY PODAWAĆ
Z STOPIONYM MASŁEM I SŁONINĄ